Valk Administraties en Advies
Geplaatst op 24 augustus 2017

Premie Zorgverzekeringswet voor de zelfstandig ondernemer/ZZP’er

Premie voor de Zorgverzekeringswet (Premie ZVW); zowel een werknemer als zelfstandig ondernemer betalen deze premie. U betaalt als zelfstandig ondernemer uw maandelijkse ziektekostenpremie aan uw zorgverzekeraar, daarnaast betaalt u de premie ZVW aan de overheid. Wat is de premie voor de Zorgverzekeringswet precies en waarom moet dit afgedragen worden?

Wat is de Zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet is in 2006 in het leven geroepen en dient ter vervanging van het destijds bestaande ziekenfonds en de particuliere verzekeringsmaatschappijen.

De bekostiging vindt op drie manieren plaats:
1. Via de inkomensafhankelijke bijdrage voor mensen in loondienst.
2. Via de periodieke premies die particulieren betalen aan de zorgverzekeraar
3. Via de Premie Zorgverzekeringswet, die door zelfstandig ondernemers wordt opgebracht.

Bijdrage Nederlandse gezondheidszorg

De hierboven genoemde manieren van bekostiging zorgen ervoor dat u, ook als zelfstandig ondernemer, bijdraagt aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg; zodat eenieder in Nederland verblijvende persoon de noodzakelijke medische zorg kan krijgen. De hoogte van de inkomensafhankelijke bijdragen (in de vorm van een percentage) wordt bepaald door de jaarlijks opgestelde Zorgbegroting.

Afhankelijk van inkomsten

Als zelfstandig ondernemer is de premie ZVW afhankelijk van de inkomsten uit uw onderneming. Elke zelfstandig ondernemer dient een percentage over het belastbaar inkomen (winst uit onderneming) te betalen. Dit premiepercentage wordt jaarlijks vastgesteld. In 2017 is dit percentage 5,4% over maximaal 53.701,- belastbaar inkomen. Bent u een startende zelfstandig ondernemer? Dan betaalt u deze premie pas als u de eerste aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan.

Ook als particulier kunt u te maken krijgen met de Premie ZVW. Dit gebeurt als u inkomsten ontvangt, waarover onder meer de inkomensafhankelijke premie ZVW niet is geheven (denk aan pensioenuitkeringen of inkomsten uit het buitenland).

Uw belastingaangifte liever direct uitbesteden? Valk Administraties en Advies helpt u graag! Neem geheel vrijblijvend contact op!

Zelf overdragen

Als u in loondienst bent, wordt elke maand een klein bedrag op uw loon ingehouden. Bent u een zelfstandig ondernemer, dan is het een stuk ingewikkelder. U dient dit bedrag zelf over te dragen aan de belasting. U kunt van de belasting bericht krijgen dat u aangifte moet doen als ondernemer. Krijgt u deze melding niet, dan dient u aangifte voor particulieren te doen.

Meer informatie?

Meer weten over Premie ZVW als zelfstandig ondernemer, neem dan gerust contact op! Ik beantwoord uw vragen graag!

Heeft u hulp nodig bij het afdragen van uw premie voor de Zorgverzekeringswet of besteedt u liever uw gehele administratie uit? Dan is Valk Administraties en Advies een uitstekende keuze.

Een goed onderbouwd advies door een ervaren financieel administratief specialist? Neem dan gerust contact op! U kunt mij telefonisch bereiken via 020-6415569 of 06-53224564 of u kunt mailen naar info@valkadministratiesenadvies.nl. Ik help u graag bij het doen van uw aangifte!

“Zorgvuldig en professioneel heeft Valk Administraties en Advies onze financiële administratie op orde gebracht. Maatwerk waar wij als bedrijf behoefte aan hebben. Valk Administraties en Advies is zeker een aanrader!”