Valk Administraties en Advies
Geplaatst op 15 februari 2018

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen een boekhouder en een accountant? Hier zijn nog steeds veel onduidelijkheden over. Ik leg het graag aan u uit en benoem de belangrijkste verschillen, en geef u advies voor welke zaken u bij een boekhouder of juist een accountant moet aankloppen. Waar moet u nu als ondernemer voor kiezen? Het verschil tussen een boekhouder en een accountant leg ik hieronder verder uit.

De boekhouder

Een boekhouder is een titel die eigenlijk iedereen kan aannemen. Dit is niet een beschermde titel zoals die van een accountant. Er zijn opleidingen of cursussen beschikbaar om tot boekhouder te worden opgeleid. Echter is dit niet verplicht, en kan dus iedereen een administratiekantoor starten en zijn diensten aanbieden als boekhouder. Hierbij kunt u dus niet toetsen of dit administratiekantoor of boekhouder de juiste kennis in handen heeft, en u voldoende kan helpen of adviseren in een ingewikkeld financieel vraagstuk. Dit wil niet zeggen dat boekhouders niet de kennis hebben om uw boekhouding te kunnen verzorgen, het is alleen niet vooraf te toetsen.

De accountant

De accountant heeft ten opzichte van de boekhouder wel een beschermde titel. Deze titel wordt door het behalen van een opleiding verdiend. Deze titels kunnen verdiend worden door het behalen van een HBO opleiding of universitaire opleiding Accountancy. Hierdoor weet u vooraf dat een accountant de juiste kennis in huis heeft. Deze kennis wordt jaarlijks opnieuw getoetst door het volgen van verplichte opleidingen om de kennis te behouden.

Dus boekhouder of accountant?

Ondanks dat een accountant een opleiding heeft gevolgd ten opzichte van de boekhouder, wil dit niet zeggen dat een boekhouder niet aan de eisen voldoet. Geen van beide is hierin goed of slecht te noemen. Het verschil hierin is dat de accountant een opleiding heeft gevolgd en dit jaarlijks getoetst wordt.

Wat doet een boekhouder?

Wat doet een accountant?

De juiste keuze

De beste keuze is afhankelijk van de complexiteit van uw vraagstuk. Hierbij geldt ook de grootte van uw bedrijf. Heeft u een middelgroot bedrijf en meer dan 20 man personeel? Dan kunt u beter kiezen voor een accountant of accountantskantoor. Deze bieden ook ondersteuning op juridisch, fiscaal en boekhoud technisch gebied.

Voor kleine bedrijven als een eenmanszaak of Zelfstandige Professional is een boekhouder een prima oplossing. Deze kan kleine en simpele vraagstukken prima behandelen. Het verschil tussen de boekhouder en accountant is voornamelijk de prijs en hierdoor aantrekkelijk voor kleinere bedrijven.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de verschillen tussen een boekhouder of accountant? Of welke diensten Valk Administraties en Advies u kan bieden? Graag leg ik u in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn.
U kunt mij telefonisch bereiken via  020 – 641 55 69 of  06-53224564 of u kunt mailen naar info@valkadministratiesenadvies.nl.

“Zorgvuldig en professioneel heeft Valk Administraties en Advies onze financiële administratie op orde gebracht. Maatwerk waar wij als bedrijf behoefte aan hebben. Valk Administraties en Advies is zeker een aanrader!”