Valk Administraties en Advies

Jaarrekening opstellen, dit is hoe

Bent u eigenaar van een B.V. of N.V.? Dan bent u ieder jaar verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Laat u de hele jaarrekening opstellen liever over aan een professional? Dan bent u bij Valk Administraties en Advies aan het juiste adres! René Valk neemt u de administratieve werkzaamheden graag uit handen!

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening kan gezien worden als een financieel eindverslag van uw bedrijf. In dit eindverslag staat wat u op zakelijk gebied gedaan heeft in het betreffende boekjaar. Dit wordt weergegeven in de vorm van een balans. Deze balans moet tevens voorzien worden van een toelichting. Wanneer u een grotere onderneming heeft, kan daar ook nog een resultatenrekening (met toelichting) bij komen. Wat er in een jaarrekening komt te staan, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Weet u niet zeker hoe u de jaarrekening voor uw bedrijf op moet stellen? Valk Administraties en Advies adviseert u hier graag over!

Voor wie is het opstellen van een jaarrekening verplicht?

Het opstellen van jaarrekeningen is verplicht voor ondernemers die een onderneming hebben met rechtspersoonlijkheid. Voorbeelden hiervan zijn de eerder genoemde B.V. en N.V. maar ook stichtingen, verenigingen en coöperaties. ZZP’ers hoeven in de regel dus geen jaarrekening op te stellen. Uiteraard is het opstellen van een winst- en verliesrekening en balans wel altijd een goed idee; het is de financiële weergave van uw werkzaamheden. Wilt u hier hulp mee? Klik dan hier.

Termijnen voor het opstellen en deponeren

De uiterste termijn voor het deponeren van de jaarrekening verschilt per rechtspersoon. Voor een B.V., de meest voorkomende rechtspersoon, geldt dat de jaarrekening binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar opgemaakt dient te worden. Deze jaarrekening moet vervolgens voorgelegd worden aan de aandeelhouders. Deze aandeelhouders hebben daarna, als er geen bijzonderheden voorkomen die een jaarrekening opstellen kunnen verhinderen, twee maanden de tijd om de jaarrekening vast te stellen. Vaststellen betekent in de meeste gevallen dat men de jaarrekening ondertekent. Na ondertekening kan de jaarrekening worden gedeponeerd. Doet u dit liever niet zelf? Dan kunt u dit ook overlaten aan uw belastingadviseur of administrateur.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het opstellen van een jaarrekening? Of wilt u het hele proces dat komt kijken bij een jaarrekening opstellen overlaten aan een professional? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag om uw administratie op orde te houden.

“Zorgvuldig en professioneel heeft Valk Administraties en Advies onze financiële administratie op orde gebracht. Maatwerk waar wij als bedrijf behoefte aan hebben. Valk Administraties en Advies is zeker een aanrader!”